Beidzot varu padalīties ar to, kā gatavoju atvadu dāvaniņas saviem kolēģiem vecajā darbā. Tie bija nelieli maisiņi ar manis pagatavotu saldo kukurūzu un nelielu zīmīti klāt. Kopumā 7 stundu laikā sagatavoju 60 šādus maisiņus, un pati ļoti priecājos par iznākumu, kā arī par prieku, ko sagādāju kolēģiem. Gatavi maisiņi izskatījās šādi:

Saldās kukurūzas sainīši

Saldās kukurūzas sainīši

Tagad par pagatavošanu.

1. solis – Zīmīšu sagatavošana

Zīmīšus sagatavošana un izgriešana

Zīmīšus sagatavošana un izgriešana

Uz datora sagatavo zīmīšu tekstu rāmīšos, kas ir izmērā 6,5 x 4,5 cm. Izprintē uz vienkārša, balta papīra un izgriež.

No krāsaina (dzeltena) biezā papīra izgriež rāmīšus, kas ir lielāki par izprintētajiem – 8,5 x 5,5 cm. Tieši tā, garumā 2 cm garākus, bet platumā tikai 1 cm platākus. Tas tāpēc, lai vienā galā varētu atstāt vietu caurumam priekš lentītes.

Nogriež stūrīšus

Nogriež stūrīšus

Lai izskatītos interesantāk, 2 stūrus vienā krāsaino papīru galā nogriež. Šoreiz izmantoju īpašo papīru spiešanas rīku, kas paredzēts tieši smuku stūrīšu veidošanai. Veikalos var atrast dažādus spiedējus. Ir arī tādi stūriem paredzētie, kuri izspiež arī papildus dažādus ornamentus.

Gatava zīmītes daļa ar nogrieztiem stūriem un izspiestu caurumu lentītei

Gatava zīmītes daļa ar nogrieztiem stūriem un izspiestu caurumu lentītei

Visbeidzot galā, kuram nogriezti stūrīši, pa vidu ar parasto papīra caurumu dūrēju izspiež arī aplīti, kurā vēlāk iesien lentīti.

Gatava zīmīte

Gatava zīmīte

Kad krāsainais pamats gatavs, tam virsū uzlīmē izprintēto lapiņu, liekot to apmēram 0,5 cm attālumā no 3 malām (visām izņemot to malu, kurai abi stūri ir nogriezti.

2. solis – Saldās kukurūzas gatavošana

Kad zīmītes ir sataisītas, var ķerties klāt kukurūzas gatavošanai. Var, protams, sākt arī agrāk, jo kukurūzai ir kārtīgi jāatdziest pirms to sākt saiņot.

Saldā kukurūza īrisā

Saldā kukurūza īrisā

Kukurūzai vajadzēs:

  • 1 paciņa parastās saldās (bez citām garšām) kukurūzas nūjiņas (es parasti izvēlos Aha, bet jāskatās, kādas vispār var atrast veikalā)
  • 300 g īrisa konfektes (esmu izmēģinājusi dažādas, bet par vispiemērotākajām uzskatu igauņu Kalev Toffee Classic, kas pārdodas pa 150 g paciņās)
  • 100 g sviesta
  • follija vai sviesta papīrs, uz ko izklāt kukurūzu, lai atdziest

Pagatavošana:

Palielā katlā izkausē sviestu, tam pievieno notīrītas īrisa konfektes. Visu kausē ik pa laikam apmaisot, lai nepiedeg. Kad īrisi kārtīgi izkusuši un samaisījušies ar sviestu vienmērīgā masā, var izslēgt uguni un bērt iekšā kukurūzu (tikai uzmanies, jo bieži vien kukurūzas paciņās ir dažādi loteriju kuponiņu u.tml.).

Ar koka karoti kukurūzu kārtīgi maisa tā, lai tā aplīp ar visu izkausēto īrisu. Saku uzreiz, ka darbiņš ir visai ķēpīgs, bet noteikti pārliecinies, vai kastroļa dibenā nepaliek neiemaisīts īriss.

Tiklīdz viss samaisīts, kukurūzu izliek uz izklātas follijas vai sviesta/cepampapīra atdzist. Mēģina izlikt tā, lai pēc iespējas mazāk gabaliņi ir salipuši kopā.

Tā kā šoreiz man vajadzēja, lai katrs kukurūzas gabaliņš ir pilnībā atsevišķi, tas pa vienam arī kārtoju uz vairākām follijas loksnēm (kopā 1 porciju izdevās izkārtot uz 4 loksnēm). Bet jācenšas izkārtošanu darīt diezgan ātri, jo kukurūza pamazāk sāk atdzist un paliek arvien cietāka.

3. solis – saiņošana

Kad grūtākie darbi ir galā, paliek tā patīkamākā lieta – visa sasaiņošana.

Visas detaļas saiņošanai

Visas detaļas saiņošanai

6 x 9 cm aizspiežamajos maisiņos liek kukurūzu (šoreiz man līda apmēram 5 kukurūzas gabaliņi katrā maisiņā).

0,6 cm platas auduma lentītes sagriež apmēram 15 cm garumā.

Un visbeidzot visu sien kopā – pie katra maisiņa ar lentīti piesien zīmīti. Lentīte ir pietiekami gara, lai varētu uzsiet nelielu bantīti.

Tas nu arī viss. Tikai jāatkārto 60 reizes🙂 Vai nu vismaz tik reizes, cik nepieciešams.

Saldās kukurūzas sainīši

Saldās kukurūzas sainīši

Cerams, ka mana nelielā ideja noderēs, un kādreiz to arī izmantosi!