Pienācis laiks atkal dažām labāk receptēm.

Vakar rīkoju darbā atvadu ballīti un tai par godu biju sagatavojusi divus saldos, kas man pašai ļoti garšo: Biezpiena plātsmaize un Saldā desa. Te nu arī receptes un dažas bildes:

Biezpiena plātsmaize

Biezpiena plātsmaize

Biezpiena plātsmaize

Pamatnei izmanto parasto smilšu mīklu, ko plātī klāj plānā kārtā.

Biezpiena virsa: Lielā bļodā 1,5 kg (9%īga) biezpiena pievieno vismaz 200g rozīnes, tad 150g cukura, 4 ēdamkarotes kartupeļu cietes, 2 olas, 1 paciņu vaniļas cukura, dažus pilienus apelsīnu esences, 2 tējkarotes apelsīnu miziņas (cukādes) un mazliet citronskābes. Kad viss labi samaisīts, atstāj nostāvēties uz pusstundu, lai viss labi sasūcas.

Tad biezpiena masu kārto uz plāts, kur jau izlikta mīklas pamatne, un liek cepties 200 grādos. Pēc 20 minūtēm plātsmaizi izņem no krāsns un virsū uzsmērē 1-2 sakultas olas. Karstumu krāsnī samazina līdz 180 grādiem un liek plātsmaizi cepties vēl uz 30-40 minūtēm.

Daži ieteikumi:

  • Ja biezpiens ir ar lieliem gabaliem, to labāk vismpirms samalt smalkāku (es parasti izmantoju gaļas maļamo mašīnu).
  • Rozīnes labāk biezpienā likt pirms tam nemērcētas, jo tās samirks no biezpiena, savukārt biezpiens cepjot nebūs tik slapjš.
  • Apelsīnu miziņu cukādes pagatavo: norīvē apelsīnam miziņu un kārto slēgtā traukā pamīšus ar cukuru. Gatavas pēc dažām nedēļām.

Saldā kakao desa (saukta arī par Auksto torti vai Saldo bruneti)

Saldā desa

Saldā desa

Ņem 400g cepumu (es parasti izmantoju Selgas klasiskos) – pusi sarīvē diezgan smalki, otru pusi salauza lielākos gabaliņos. Cepumos var likt dažādus pildījumus pēc izvēles: rozīnes, riekstus, marmelādi, žāvētas aprikozes, žāvētas plūmes u.c.

Katliņā iesit 2 olas, tām pievieno 1/2 glāzi cukura un samaisa. Olām pievieno 150g sviesta un katliņu liek ūdens peldē uz uguns. Maisot kausē sviestu. Tikmēr otrai 1/2 glāzei cukura pievieno 2-3 ēdamkarotes nesaldināta kakao (var pievienot arī šķipsniņu kanēļa). Kad sviests gandrīz izkusis (var palikt daži nelieli gabaliņi, galvenais nedrīkst pārkarsēt), ieber cukuru ar kakao, ņem nost no uguns un samaisa. Siltu lej klāt cepumiem.

Kad viss izmaisīts, masu kārto follijā vai pārtikas plēvē, veido formu un liek uz nakti ledusskapī (vai saldētājā).

Var stāvēt ledusskapī vairākas nedēļas, bet parasti ilgāk par dažām dienām nenoturās🙂

Te daži skati no Saldās desas pagatavošanas procesa:

Saldās desas pagatavošana - sarīvēti cepumi ar pildījumu

Saldās desas pagatavošana - sarīvēti cepumi ar pildījumu

Saldās desas pagatavošana - kārtošana uz follijas

Saldās desas pagatavošana - kārtošana uz follijas

Saldās desas pagatavošana - ietīšana follijā

Saldās desas pagatavošana - ietīšana follijā

Labu apetīti!

Un, starp citu, šovakar ievēroju, ka aiz loga bija skatāms ļoti skaists un krāsains saulriets:

Saulriets

Saulriets

Tas nu šim vakaram viss. Pamēģini kādu no rezeptēm un pastāsti man, kā Tev sanāca🙂