Nē, manas brīvdienas nav ieilgušas. Es tikai nekādi netieku mājās līdz datoram. Tam ir divi iemesli. Pirmkārt, kopš esmu atgriezusies no ikdienas, kas tieši pakļauta maģistra darbam, bija nepieciešamība apciemot visus tos radus un draugus, kurus pēdējo divu mēnešu laikā biju ignorējusi. Otrkārt, tiklīdz atgriežos mājās, tā tālāk par virtuvi netieku.

Jā, esmu sākusi gatavoties Jāņu mielastam (vārda diena uzliek savus pienākumus). Pirmās svinības sāksies jau rīt! Esmu pat uzvārījusi Jāņu sieru! :)

Bet diemžēl šoreiz ne par to ir stāsts, jo mans foto aparāts ir saniķojies, tādēļ nevaru padalīties ar fotogrāfijām, kas attēlotu manus jaunākos kulinārijas šedevrus.

Tādēļ šoreiz padalīšos ar dažām citām jaukām receptēm – mājās gatavotām trifelēm.

Siera trifeles

Siera trifeles

Siera trifeles

Šīs ir vienas no gardākajām trifelēm, ko jebkad esmu taisījusi. Pagatavo tās no filadelfijas siera, kam klāt piejaukti sarīvēti Selgas cepumi un kakao.

Diemžēl precīzas proporcijas pateikt nevarēšu, jo gatavoju pēc sajūtām.Galvenais masu veidot tādu, lai tā ir pietiekami mīksta un padotos bumbiņu veidošanai. Tomēr pirms ripināt masu bumbiņās to vēlams atdzesēt ledusskapī, jo savādāk tā līp pie pirkstiem tā, ka nekādas bumbiņas vairs nesanāk.

Atdzesēto masu pa nelielām daļām ņem no ledusskapja, ar karotīti liek plaukstā, iespiež vidū lazdu riekstu vai mandeli un saripina bumbiņā. Tad bumbiņu var apviļāt dekoratīvajos cukuriņos vai kakao.

Marcipāna trifeles

Marcipāna trifeles

Marcipāna trifeles

Šīs trifeles gatavot ir daudz vieglāk. Tām nepieciešama tikai marcipāna masa, kurā ieripina iekšā riekstiņu, un gatavo bumbiņu apviļā kakao. Sanāk ļoti glīti, ir mazāk ķēpīgi, un visiem garšo.

Marcipāna masu var nopirkt dažos lielākajos veikalos un vairumtirdzniecības bāzēs, bet var arī izmantot marcipāna stienīšus šokolādē, un šokolādi nogriezt nost.

Neesmu gan mēģinājusi, bet pieļauju, ka šīs trifeles varētu padarīt interesantākas, ja pirms bumbiņu veidošanas marcipāna masā iejauktu nedaudz rozīnes vai riekstu skaidiņas.

Kokosriekstu trifeles

Kokosriekstu trifeles

Kokosriekstu trifeles

Šīs trifeles man patīk visvairāk, jo tās sanāk ļoti skaistas un krāsainas.

Kokosriekstu skaidiņas sajauc kopā ar iebiezināto pienu ar cukuru tā, lai masa nedaudz turētos kopā. Pēc tam vēlams visu atstāt uz laiku bļodā, lai iebiezinātais piens sasūcas kokosriekstu skaidiņās, jo tad vieglāk tās saspiest bumbiņā. Pārāk daudz iebiezināto pienu gan nevajag pievienot, jo tad kokosrieksti vairs neturēsies kopā.

Šīs trifeles neripina, bet gan ļoti rūpīgi masā “iespaida” riekstu, un tad gatavo bumbiņu apviļā krāsainās kokosriekstu skaidiņās.

Viekalos esmu atradusi gatavas krāsainas skaidiņas tikai dzeltenā krāsā, tādēļ pārējās parasti pagatavoju no baltajām skaidiņām, kas iemaisītas pārtikas krāsvielas un ūdens maisījumā. Krāsu vajag pavisam nedaudz, un iekrāsotās skaidiņas pēc tam rūpīgi jānožāvē uz papīra dvieļa. Tādēļ šo ieteicams darīt laicīgi, pirms sākt gatavot pašas trifeles.

Vēl noslēgumā pāris padomi šo mājas trifeļu pagatavošanā:

  • Veidojot bumbiņu masu jāņem tikai tik daudz, lai knapi aplipinātu ap riekstu, kas ir pildījumā. Pārāk lielas trifeles, kas galvenokārt sastāv no trifeļu masas, nav tik gardas, un sanāk arī mazāk skaitā.
  • Ik pēc dažu trifeļu uzrullēšanas vēlams nomazgāt rokas, un procesu sākt no jauna, jo process ir visai ķēpīgs, un masa sāk lipt pie rokām tā, ka nekādas smukās bumbiņas vairs nesanāk.
  • Šīs ir receptes, kurās ir visas iespējas ļaut brīvu vaļu fantāzijai, un veidot tādu trifeles apvalku, kāds pašam vislabāk patīk.

Dažām idejām – atrasts internetā:

Lai labi garšo!

Pastāsti arī savu trifeļu recepti!

About these ads